Pop3 Nedir? Pop3 Portları Nelerdir?

Pop3 Nedir? Pop3 Portları Nelerdir?

Pop3; e-mail istemcisinin e-mail sunucusu ile iletişim kurarak mailleri indirebilmesi için kullanılan protokole verilen isimdir. Pop3 protokolü tek yönlü bir iletişime sahip olmaktadır. Sunucudan yerel istemciye doğru bir veri akışı olmaktadır ve ters yönde veri akışı olmamaktadır. Sadece mail alabilmek için Pop3 kullanılmaktadır. Pop1 ve Pop2 protokolleri de bulunmaktadır. Ancak günümüzde en fazla tercih edilen versiyonu üçüncü versiyonu olan Pop3 olduğu için bu isimle anılmaktadır. En çok desteklenen protokollerden biri olan Pop3 protokolü ile gönderilen mailler alınmaktadır ve maillerin gönderilebilmesi için ise SMTP protokolü kullanılmaktadır.

Pop3’nin Açılımı Nedir?

Pop3’nin anlamına bakıldığında; Post Office Protocol’ün kısaltmasıdır. Mail erişimi için sıklıkla tercih edilen bir protokol olma özelliği taşımaktadır. 1984 senesinden beri kullanılan bir protokoldür ve ilk olarak ABD’de kullanılmaya başlanmıştır. Şu anki halini alması ise 1986 senesinde olmuştur. Tek yönlü bir iletişim olmaktadır. Dolayısı ile veriler sunucudan alınmakta ve yerel istemciye gönderilmektedir. Ancak yerel istemciden sunucuya veri akışı gerçekleşmemektedir.

Pop3 Nedir? Pop3 Portları Nelerdir? Pop3 kurulumunun gerçekleştirilip maillerin indirilebilmesi için Outlook, Mac Mail, Thuderbird gibi programların kullanılabilmesi mümkündür. E-posta gönderiminde ya da aktarımında kullanılan protokol SMTP olmaktadır. 110 port numarası ile bağlantı sağlanmaktadır. Maillerin cihaza indirilmesi ile beraber sunucudan silinmektedirler. Ancak indirilen maillerin bir kopyasının sunucuda da olması için ayrı bir seçenek de bulunmaktadır.

Pop3 Portları Nelerdir?

Pop3 portları varsayılan olarak aşağıda belirtilmiştir:

  • Şifrelenmemiş port olarak 110 numaralı port kullanılmaktadır.
  • Port 995; SSL/TLS portu olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Pop3S olarak da isimlendirilebilmektedir.

IMAP Tanımı ve Açılımı Nedir?

IMAP; Internet Message Access Protocol olarak da bilinmektedir. Tıpkı Pop3 gibi maillerin yerel e-mail istemcilerine alınması için kullanılan protokollerden biridir. Sadece e-mailin header bilgisinin indirildiği bir protokol olmasının yanı sıra, mailin kendisi sunucuda kalmaktadır ve çift yönlü iletişime sahip olan bir protokoldür. Yerel e-mail istemcisinde olan değişiklikler aynı zamanda sunucuya da iletilmektedir. Pop3 protokolüne göre çok daha popüler bir protokoldür. Özellikle Gmail gibi büyük e-mail sağlayıcılarının Pop3 yerine IMAP tercih etmeye başlaması ile beraber, IMAP daha fazla bilinen ve kullanılan bir protokol haline gelmiştir. IMAP portları ise aşağıdaki gibidir:

  • Şifrelenmemiş port numarası 143’tür.
  • SSL/TLS portu 993 numaralı port olmaktadır. Aynı zamanda IMAPS olarak isimlendirilebilmektedir.

Giden E-Mail İletişimi İçin SMTP ve Portları Nelerdir?

SMTP; Simple Mail Transfer Protocol’ün kısaltmasıdır. E-mailin yerel bir istemciden uzaktaki bir sunucuya ve sonrasında da alıcının e-mail sunucusuna aktarılması için uzak sunucu ile iletişim kurma sırasında SMTP’den yararlanılmaktadır. Yapılan bu işlemin kontrolünü ise MTA, yani Mail Transfer Agent sağlamaktadır. SMTP sadece e-posta göndermek için kullanılırken portları ise şöyledir:

  • Şifrelenmemiş port 25’tir.
  • SSL/TLS portunun numarası 465’tir. Bu port SMTPS olarak da bilinmektedir.

Pop3 Nedir? Pop3 Portları Nelerdir?

Pop3 İle IMAP Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Pop3 Nedir? Pop3 Portları Nelerdir?
Pop3 Nedir? Pop3 Portları Nelerdir?

Pop3 ve IMAP ayrımı yapılmak istendiğinde, farklılıkları bulunsa da her iki protokol de benzer mantıklarda çalışmaktadırlar. Hangi protokolü tercih edeceği kullanıcının kendi tercihine kalmış olan ve web hosting sağlayıcınızın izinlerine bir konudur. Bazen kullanılacak olan protokol sunucu tarafından da tercih edilebilmektedir.

Her iki protokolün de ortak noktası, önceden indirilmiş olan maillerin internet bağlantısı olmasa da görüntülenebiliyor olmasıdır. Farklılıklarına bakıldığında ise; Pop3 protokolü sadece kurulum yapılan cihaz üzerinden maillerin görüntülenmesine izin vermektedir. Ancak IMAP protokolü tercih edildiğinde; cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi birden fazla cihazdan maillere erişim sağlayabilmek mümkün olmaktadır. IMAP protokolünü kullananlar; giriş yaptıkları bir cihazdan mail kutularında güncelleme yaptıklarında, bütün cihazlarda bu güncelleme otomatik olarak gerçekleşmiş olmaktadır.

Pop3 Protokolü Mü IMAP Protokolü Mü Tercih Edilmelidir?

Pop3 ya da IMAP tercihi yapmak isteyenlerin bilmeleri gereken en önemli nokta; IMAP protokolünün daha güçlü olduğudur. Birden fazla cihazda e-posta almak isteyenler için IMAP daha uygun olmaktadır. E-postalarının çevrimdışı olarak erişilebilir olmasını isteyen ve aynı zamanda e-postalarını kontrol etmek için belirlenmiş olan tek bir cihazı olanlar için de Pop3 daha uygun olmaktadır. E-posta kotası sık sık dolanlara Pop3 tavsiye edilmektedir. Pop3 ve IMAP arasında bir tercih yapılırken bilinmesi gerekenler aşağıda açıklanmıştır:

  • Pop3, IMAP ile kıyaslandığında daha hızlı olmaktadır.
  • Pop3 kullanıldığında verilerin sunucuda bir kopyası oluşturulması için seçim yapılmadığı sürece veriler cihaza indirilmektedir. IMAP kullanıldığında ise veriler her zaman sunucuda saklanmaktadır.
  • E-posta senkronizasyonu Pop3 için mümkün değilken IMAP’ta bulunmaktadır.
  • Pop3 için birden fazla hesabın birleştirilebilmesi mümkünken IMAP’ta bu mümkün değildir.
  • E-posta iletilerinin sunucuda tutulması Pop3 için isteğe bağlıdır. IMAP için ise zorunludur.
  • IMAP’tan ilk kez 1990 yılında bahsedilirken Pop3 bir makalede ilk kez 1988 senesinde geçmiştir.
  • Güncel sürümleri IMAP4rev1 ve Pop3 olmaktadır.

Bilinmesi Gereken Pop3 Kurulum Bilgileri Nelerdir?

Pop3 kurulum bilgileri ve Pop3 Nedir? Pop3 Portları Nelerdir? şu şekildedir:

  • Gelen posta sunucusu alanına mail.domainadresi.com ya da hizmet sağlayıcısının paylaştığı özel adresin yazılması gerekmektedir.
  • Giden posta sunucusu alanının mail.domainadresi.com veya hizmet sağlayıcısının paylaşmış olduğu özel bir adres ile doldurulması gerekmektedir.
  • Pop3 portu istenen yere SSL’siz 110 ve SSL ile 995 girilmelidir.
  • SMTP portu girilecek olan alana SSL’siz 587 ve SSL ile 465 yazılmalıdır.

Outlook İçin Pop3 Mail Kurulumu Nasıl Yapılır?

Pop3 Nedir? Pop3 Portları Nelerdir? Outlook programında Pop3 kurulumu için izlenmesi gereken adımlar aşağıda verilmiştir:

  • Outlook programının cihaza indirilmiş olması gerekmektedir. Ardından Outlook programı açılmalıdır.
  • İlk kez Outlook programı kullanılacak ise; bir sihirbaz ile karşılaşılmaktadır ve bu sihirbaz Outlook ile ilgili çeşitli bilgiler vermektedir. İleri butonları aracılığı ile adımlar tamamlanmalıdır. E-posta hesabı bulunanların Hayır butonuna tıkladıktan sonra İleri butonunu seçmesi gerekmektedir.
  • Hali hazırda Outlook kurulumu olanlar farklı bir hesap eklemek için öncelikle Dosya menüsünü seçmelidirler.
  • Ardından Bilgi menüsünden Hesap Bilgileri sayfasına geçiş yapmaları ve Hesap Ayarları butonuna tıklamaları gerekmektedir.
  • Hesap eklemek için Yeni butonuna tıklanmalıdır.
  • Sunucu ayarlarının ya da ek sunucu türlerinin manuel olarak ayarlanması için ilgili alan seçilmeli ve sonrasında İleri butonuna tıklanmalıdır.
  • İnternet E-Posta butonuna tıkladıktan sonra İleri butonu seçilmelidir.
  • İnternet e-posta ayarlarının olduğu bir ekran açılmaktadır. Buradan kullanıcı bilgileri, sunucu bilgileri ve oturum açma bilgileri girilmelidir. Sunucu bilgileri başlığı altında bulunan hesap türü Pop3 olarak işaretlenmelidir.
  • Diğer Ayarlar menüsü tercih edilmeli ve Giden Sunucu ile Gelişmiş kısmındaki ayarlarda düzenlemeler yapılmalıdır. Giden sunucu ayarlarının olduğu kısımdan kimlik doğrulaması istendiğine dair alanın işaretlenmesi gerekmektedir. Gelişmiş ayarların olduğu kısımdan gelen sunucu portu 110 ve giden sunucu portu da 587 olarak ayarlanmalıdır.
  • Tamam butonuna tıklandıktan sonra ayarlamalar bitirilmiş olmaktadır.
  • Hesap ayarları için sınamaların tamamlandığına dair bir ekran açılmaktadır ve Kapat butonuna tıklanmalıdır.
  • Hesabı kurmak için gerekli olan bütün bilgilerin hatasız olarak girildiğine dair bir bilgi ekranı çıkmaktadır ve Son butonuna tıklandığında Pop3 kurulumu tamamlanmaktadır. Başka bir hesap eklemek isteyenler ise Son butonuna tıklamak yerine, Başka bir hesap ekle butonuna tıklayarak aynı işlemleri tekrarlayabilmektedirler.

Pop3 Nedir? Pop3 Portları Nelerdir? yazımızda detaylı olarak açıklamaya çalıştık. Elbette bunların dışında yer farklı yollar ile mail ayarlarınızı yapılandırmanız mümkündür sizlerin de bildiği yöntemler var ise bunları bize yorum olarak beilrtirseniz bizler de bir sonraki yazılarımızda bu geri dönüşlere göre çalışma yapmaya özen gösteririz. GTMetrix Nedir? Web Site Performansı Ölçme Yorum olarak yazabilir isterseniz de instagram ve facebook hesaplarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.