VPS server; “sanallaştırılmış özel sunucu” diğer bir deyişle Virtual Private Server Nedir? Kimler VPS Sunucu Tercih Etmeli? Konularından bahsedeceğiz.
İlk olarak VPS olarak isimlendirdiğimiz bu sunucular, ne bir paylaşımlı hosting kadar ucuz ne de fiziksel kiralık sunucular kadar pahalıdır. Fiyat konusunda olduğu gibi performans konusunda da öyle olduğunu söyleyebiliriz.
VPS hizmetleri, fiziksel bir sunucuya ait RAM, CPU, disk gibi kaynakların sanallaştırılarak birden fazla sanal sunucu haline gelmesidir. Fiziksel sunucu içerisinde barınan VPS sunucularda her bir sunucu için ayrılmış kaynak limitleri bulunmaktadır.
Aşağıdaki görselde Domain Merkezi | Fiyat Performans Hosting sitemizdeki VPS sunucu paketlerini ve özellikleri görebilirsiniz. Genel olarak kullanıcılar VPS sunucuları, hosting paketlerinde bulunan güvenlik nedeniyle kapatılmış fonksiyon ve özellikleri kullanmak veya yüksek performans için tercih etmektedir.
Bu özelliklerdeki sunucular, günlük binlerce ziyaretçi alan siteler için ideal ve ekonomik bir çözümdür. Kendine ait kaynaklar, daha fazla özgürlük ve tamamen sizin yönetiminizde bulunmaktadır.
Kimler VPS Sunucu Tercih Etmeli?
VPS kurulumu, panel yükleme, oluşabilecek hataların tespiti ve çözümü gibi problemler VPS aldığınızda önünüze çıkabilecek problemler arasındadır ve sunucular tüm dünyada yönetilmeyen yapı olarak sağlanmaktadır. Eğer bir destek paketine sahip değilseniz VPS sunucunuzdaki tüm işlemleri sizin gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Eğer daha önce VPS sunucu yönetmemiş ve hosting yönetim panelleri hakkında da ileri düzey bilginiz yoksa Domainmerkezi.net sunucu destek paketini ek ücret dahilinde almanız gerekmektedir.
Eğer daha önce VPS yönetmiş ya da hosting yönetim panelleri konusunda deneyimliyseniz sipariş tesliminde size ulaşacak olan giriş bilgileri ile SSH bağlantısı gerçekleştirebilir, dilediğiniz gibi kullanım gerçekleştirebilirsiniz
- VPS sunucu yönetme konusunda tecrübeli / ücretli destek alabilecek bütçesi olan
- Yoğun ziyaretçisi olan web siteleri
- Daha profesyonel ve kendine ait kaynak yaratmak isteyen
- Paylaşımlı sunucuların güvenlik kısıtlamalarına takılmadan özgürce kullanmak isteyen
Webmasterlar tarafından VPS sunucuları tercih edilebilir. VPS kullanıldığında yüksek performans ve verimlilik alabileceğiniz harika bir teknolojidir.
Kimler VPS Sunucu Tercih Etmemeli?
VPS sunucular, hızlı ve ekonomik bir çözüm olsa da paylaşımlı hosting kadar ekonomik ve yekpare değildir. VPS sunucu alındıktan sonra, işletim sisteminin kurulması, hosting kontrol panelinin kurulması ek maliyetler ve iş gücü doğurabilmektedir. Ancak Domainmerkezi.net’de sunucu ve kontrol paneli kurulumu gibi işlemler ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.
Bu nedenle VPS paketleri, ilk kez web sitesi açanlar için tavsiye edilmez. Daha önce paylaşımlı bir hosting paketi deneyimi yaşamış ve artık kaynakların yeterli gelmediğini düşünen kişiler VPS sunucu tercih etmelidir.
- Düşük bütçesi olan / VPS yönetimi konusunda bilgisi olmayan
- Seyrek ziyaretçi kitlesine sahip
- İlk kez site açan webmaster kişiler için VPS tercih edilmemelidir.
VPS İçin Hangi İşletim Sistemini Kurmalıyım?
VPS paketleri için sipariş ekranında karşılaşacağınız 3 farklı işletim sistemi bulunmaktadır. Centos 7, Debian 9 ve Ubuntu 18 Sürümler mevcuttur.
Eğer VPS sunucunuzu VPS Hosting olarak kullanmak istiyorsanız sizin için tavsiye edilen işletim sistemi Centos 7’dir. Centos 7 ile birlikte bir çok hosting yönetim panelini seçeneği karşınıza çıkmaktadır.
Hangi Kontrol Panelini Kullanmalıyım?
VPS Nedir? Bu sorunun cevabını ararken birden sunucum için hangi hosting kontrol panelini kullanmalıyım sorusunu arıyoruz. Çünkü artık bir sunucunuz var ve işletim sistemini de yüklediniz. Şimdi hangi hosting kontrol panelini tercih etmelisiniz buna bakalım.
Profesyonel ve en çok tercih edilen kontrol panellerinden birisi Cpanel’dir. İçerisinde bir sürü modül barındıran ve onlarca modül desteği olan dünyanın en iyi web sunucu kontrol panellerinden birisidir.
Fakat geçtiğimiz aylarda uyguladığı zam ile birlikte bir çok hosting firması ve sunucu kullanıcısı maliyetinden ötürü Plesk ya da DirectAdmin gibi alternatif kontrol panellerine yönelmiştir.
Eğer bütçe sizin için önemli değilse, sizin için Cpanel’i tavsiye edebiliriz. Çünkü daha önce hosting paketi alıp kullanmış biriyseniz, bu paneli görmüş olma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Sunucu aldıktan sonra web hosting kontrol panel lisansı için ayıracağınız çok fazla bütçeniz yoksa Plesk, DirectAdmin veya farklı panelleri tercih edebilirsiniz.
Bu makalemizde sizler için VPS Nedir? VPS için hangi işletim sistemini tercih etmelisiniz ve bu işletim sistemine hangi paneli kurmalısınız bundan bahsettik. Konu ile ilgili sorularınızı yorumlar bölümünden veya Canlı Destek üzerinden bizlere iletebilirsiniz.